Templates by BIGtheme NET

Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

Retaining the back wall of this home while adding a glazed extension made for a light kitchen and brighter living room

Houzz Contributor. I’m a freelance journalist and editor writing for nationals, magazines… More

If you want the light and space of open-plan living, but don’t wish to lose the original separation and proportions of a period home, something has to give, doesn’t it? For the couple who own this flat – part of a Victorian villa in London – the surprising answer was no.

The solution architect Theofanis Anastasiadis proposed gave them an open kitchen-diner extension overlooking the garden, but left the building’s original back wall intact, so the living room beyond it felt cocooning. What’s more, with the former door and window openings left in place, the living space gained daylight. It’s the best of all worlds.

Before Photo

6158fa7c3d97cddf4c1bddf537ff55b6 Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

Kitchen at a Glance
Who lives here A professional couple
Location Hackney, London
Property A flat in a converted Victorian house with two bedrooms and one bathroom
Extension dimensions Around 31 sq m
Architect Theofanis Anastasiadis of Scenario Architecture

Photos by Jan Piotrowicz

The ground-floor flat used to have a badly insulated conservatory on the back, which you can see in this ‘before’ photo. It was hot in summer and cold in winter and stopped the light reaching the living room beyond.

The bathroom (seen on the left of the old extension, rendered in white) was also located here and was in a bad state.

12d8a803f6f3252a3961ae2f660a4b7d Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

The new extension added a kitchen and dining area directly connected to the garden, while the bathroom was relocated inside the original building.

The addition takes its cue from the old one, with a pitched roof section. It doesn’t eat into the garden, either. “It occupies the space of the previous extension,” says Theofanis Anastasiadis. “We didn’t increase the floor space, we rearranged it so they could use it better.”

The flat is in a conservation area, and sticking to the original volume helped the planning process run smoothly. However, the replacement extension is contemporary and lets light into the flat rather than obstructing its passage.

bd763234eacefda822e7ed2775022dc7 Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

The old conservatory was built on a wooden deck, so removing that allowed the new extension to have a soaring pitched roof for an airy feel. The glazed façade and skylights bring light into the kitchen-diner and the living room beyond.

The original back wall of the house is visible through the extension’s bifold doors. The central opening here is where the door used to be and access to the living space is up the stairs and through an original window opening. To the left is a second original window opening.

1c40bd18081b7314e2e23b4b654cc106 Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

The frames of the glazing create contrast with the timber cladding, but after dark they recede, leaving the light behind them visible.

The flooring inside the extension is a cushioned vinyl that’s comfortable to walk on and warm underfoot. Although it’s dark in tone, it has a reflective quality that helps keep the interior bright.

671736b2be84a7e7b1e22bc2ca719055 Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

The skylights bring light directly to the dining area.

Scraplight Drop pendant light, Graypants.

597937a49f127d581e55504d74e7a00b Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

Iron railings have transformed the old window opening (left) and doorway (right) into Juliet balconies. “We wanted to tie in with older features, such as the cast-iron railings on the front of the property and in other parts of Hackney,” Theofanis says.

The flat’s kitchen used to be on the other side of the wall behind the dining table and had no natural light nor ventilation. The bathroom is now located in part of this space, giving the kitchen garden views as well as light and air.

What you need to know about Juliet balconies

2d0eb3c83df5c89fb2542a2459fc687d Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

Built-in seating was incorporated into the new layout to turn it into a living as well as dining and cooking space. It hugs the original back wall of the house and the staircase balustrade, creating a relaxing spot to sip a coffee or read.

For a similar black and white light, try the Nymane pendant lamp, Ikea.

d1063591fffcd486c268b42bb1a5de2e Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

Theofanis recommended a pale-coloured kitchen to contrast with the dark floor. He also designed a layout incorporating the storage and mid-level oven the couple required, and the pair then called in a kitchen company to fulfil the brief.

Browse dining tables in the Houzz Shop

56a8e3d6f619a51026a3bee9e47b8492 Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

The vinyl flooring was selected to be a good match with the slate the couple wanted on the terrace.

cf98b7930240292fc2e34fd5444d516d Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

Positioning the sink by the window delivers a framed view of the garden.

2a1e4cfb7a0c27d196d635d51669946e Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

The roof is wild sedum. “It creates nice views for the neighbours and the flat above,” says Theofanis. The living roof improves insulation, too, as well as increasing green space.

Read a beginner’s guide to green roofs

f90e611c676e33deb7a86b1ee803b6a0 Kitchen Tour: A Clever Extension Preserves Victorian Proportions

The extension is clad in sustainable Scottish larch. “It’s slightly brown but weathers to a consistent grey that will match the colours of the main building,” says Theofanis. “It makes a better connection with the garden’s trees and plants.”

Tell us…
What do you think of this unusual extension? Share your thoughts in the Comments section.
www.houzz.co.uk

»crosslinked«

Leave a Reply